Over An

Mijn naam is An Adriaens, muziektherapeute bij Vlinderklanken.

Ik luister graag naar het verhaal van mensen en ga graag samen op weg. Muziek is hierbij een taal die ik in al zijn veelzijdigheid inzet.

Muziek spelen en hulp verlenen zijn een rode draad in mijn leven. Die twee verbinden was altijd al een sterk verlangen. Al duurde het door omstandigheden nog enkele jaren vooraleer ik die weg vond. Al snel in mijn loopbaan kwam ik thuis in het ambulant werken als thuisbegeleider bij gezinnen/jongeren met een beperking. Ook hier was het creatief zoeken naar een taal steeds een boeiende uitdaging.

Muziek als taal verder verkennen bleef me dan ook aantrekken. Dus ging (en ga) ik op zoek naar mogelijkheden om die taal beter te ‘spreken’. Die ontdekkingstocht loopt nu al vele jaren. En bij elk nieuw aspect, ontdek ik weer wat meer taal, ook een ander stukje en laagje van mezelf, en blijf ik verwonderd over de oneindige en eenvoudige mogelijkheden van muziek!

Muziek is voor mij een taal, die zicht-, hoor- en bespreekbaar maakt wat anders verborgen blijft. Bijzondere kracht in al zijn eenvoud!

Piano is mijn trouwste helper binnen muziektherapie. Ondertussen zijn Stem en klank al even vertrouwd en is het evident om muziek lichaams- en ervaringsgericht in te zetten.

Ik heb doorheen mijn loopbaan binnen de zorg, als (thuis)begeleider en muziektherapeut vooral geleerd vanuit het samen zoeken naar een geschikte weg, een pad op maat dus…

Even divers als de mensen waren ook hun vragen. Ik richt me niet tot een afgebakende doelgroep, maar heb een bijzondere voeling met situaties waarbij contact en ontmoeting met jezelf of de ander niet (meer) vanzelfsprekend is: oa. , autisme, psychische kwetsbaarheid, trauma, burn-out, depressie, opvoedings- en ontwikkelingsvragen, gedragsproblemen, dementie, verstandelijke beperking, psychose…

Vooral los van enige diagnose of etiket luister ik naar je verhaal, maak ik tijd voor contact en ontmoeting en zoek ik mee naar de weg die bij je past.

Opleiding
 • 2000: Bachelor Orthopedagogie aan Plantijn Hogeschool – Antwerpen
 • 2001: Propedeuse Bachelor Muziektherapie – Hogeschool Zuyd – Sittard
 • 2014: Bachelor-na-Bachelor Creatieve Therapie – Muziektherapie, Arteveldehogeschool – Gent
 • 2019: Sound Healer –  Harmonic Sounds, The Association of Sound Therapy, Lier
 • 2020 – 2021: Jaaropleiding Traumaverwerking, Educatieve Academie, Antwerpen
 • 2022 – 2025: Integratieve Traumatherapie i.o. , Lieve Van Beeck, Ninove/Westmalle
 • 2022: Internal Family Systems (IFS), Lieve Van Beeck, Malle
 • 2022 – 2023: Pad van de Sjamaan/Healer – Siberisch Sjamanisme, Per-Neser, Olen
 • 2023: Vocal Soundhealing, Songdance
 • Diverse meerdaagse opleidingen/bijscholingen: Gezinsbegeleiding, Verbindende communicatie, Stem, Vocal Psychotherapy, Suïcidepreventie,  Muziektherapie en Trauma, Autisme, Somatic Experiencing

Beroepsvereniging: Geregistreerd muziektherapeut – Lid van BVCT-ABAT vzw – Belgische vereniging voor Creatieve Therapie

Een greep uit de werkervaring
 • Kadodder vzw, vroeg- en thuisbegeleiding, jongeren/volwassenen
 • PC Bethanië, muziektherapeut langdurige zorg (gesloten opname en rehabilitatie)
 • CIG De Merode, begeleider mobiele gezinswerking
 • vzw OpWeg, individuele begeleiding aan huis, teamverantwoordelijke

Momenteel combineer ik de taak als teamverantwoordelijke bij vzw OpWeg met de praktijk van Vlinderklanken. Geregeld kan je me ook vinden bij Soulhorses in Gierle.

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen!