Blog

25/10/2023: Over de helende kracht van klank…

Klank, ik weet al niet meer wanneer het me de eerste keer raakte… Maar ik voel nog in elke cel van mijn lichaam dat ik hier door werd geraakt. Ik zie het ook nog vaak gebeuren bij anderen… Het moment dat de klank diep vanbinnen iets aanraakt, ontstaat er magie. Iets magisch waar ik eigenlijk geen woorden voor heb. Een hele tijd terug trachtte ik al om toch te verwoorden voor wat ik doe tijdens een klankreis. Ik breng de woorden graag terug, een beetje hernieuwd. (want zo gaat dat nu eenmaal als we groeien…)

Van ‘denken en weten’ naar ‘voelen en zijn’…

Van ‘denken en weten’ naar ‘voelen en zijn’

We zitten veel in ons hoofd. Daar is niets mis mee. Denken en gedachten, het hoort bij de mens en zijn zinvol. Soms lijkt het of je enkel nog hoofd bent en vergeten dat er ook een lichaam bij hoort. Als dit te lang duurt, geraak je uit evenwicht. Het hoofd wil dan (even) niet meer, wordt overspoeld en je lichaam dwingt je aandacht: door fysiek blokkeren, spierpijnen, huilbuien, woedebuien, hoofdpijnen, moeheid, veel ziek zijn, … Vaak ‘signalen’ die je al veel langer kreeg in een mildere vorm maar waarvoor je redenen genoeg had om deze te negeren. Het hoeft uiteraard niet zo ver te komen en het kan ook anders… O.a. door op tijd en stond echt te luisteren naar de signalen van je lichaam.

Bij een klankreis gaat het over verbinding maken tussen denken, voelen en doen om op die manier steviger en evenwichtiger in het leven te staan. Het gaat ook over vertrouwen te voelen in je eigen lijf en te vertrouwen op de intelligentie hiervan. Of kort: luisteren naar jezelf!

Heel gewoon en vanzelf naar een natuurlijk evenwicht in het samenspel van denken, voelen en doen. Drie wezenlijke elementen die alle drie voldoende zorg vragen om gezond te functioneren.

De opbouw van een sessie

Even niets moeten… en afstemmen op jezelf

Bij een soundjourney lig je gemakkelijk op een matje, en begeleid ik je met een eenvoudige oefening. Dit zorgt ervoor dat je aankomt in ‘hier en nu’, dichter bij jezelf, als een eerste stap naar ontspanning en verbinding tussen lichaam en geest. Heel bewust kies ik hier voor lichte oefeningen, toegankelijk voor iedereen, vanuit wat er al is of was. Wat we in deze fase doen, is vooral ook vertragen, op een pauzeknop duwen. Dat vertragen, stilstaan en bewust worden is nodig om effectief verbinding verbinding te kunnen maken. Voelen en bewust zijn van wat er innerlijk leeft, kan beangstigend zijn. Wat er ook komt: het biedt kansen om gerichter, steviger en bewuster bepaalde keuzes te maken. Of wat korter is dit: afstemmen op jezelf.

Klankreis

Daarna wordt je ondergedompeld door klank. Hierbij lig je comfortabel en creëer ik een omgeving vol klank en trilling. Via live muziek zorg ik voor afstemming op jou en de groep. Dit gebeurt door verschillende klankinstrumenten, oa. klankschalen, gong, oceandrum, shruti, drum, stem, …. De muziek is een improvisatie vanuit het ‘hier en nu’ , een verklanking van wat er op dat moment aanwezig is. Zelf hoef je niets te doen, te verwachten of te denken. Gewoon liggen en ervaren.

 Beweging door klank

Klank is trilling. Die beweging kan gaan resoneren of trillen met andere elementen. Dit is wat er bij de relaxatie ook gebeurt in ons lichaam. Hoe je de klank en trilling ervaart, verschilt van persoon tot persoon en ook elk moment. Voor de ene is dit een heel fysieke ervaring, een ander staan meer de emotionele belevingen op de voorgrond. Tijdens en na de sessie is er ruim aandacht voor veiligheid en grenzen van ieder.

Hierbij enkele voorbeelden van ervaringen van anderen:
• Beelden van een bepaalde omgeving: berg, bos, vakantieplek, …
• Herinneringen die terugkomen
• Kleuren zien
• Fysieke ervaringen: trilling en beweging in het lichaam, massage van de hersenen
• Emoties: verdriet, eenzaamheid, boosheid, irritatie
• Niet meer denken – rust voelen
• Stilte
• …

Zelf ervaar ik dat laag voor laag in beweging wordt gebracht, wat ik meedraag en het op die manier kan loslaten en meegeven met de klank rondom. Meestal word ik uiteindelijk helemaal stil vanbinnen, een soort innerlijke stilte en rust waar woorden niet reiken én ook niet nodig zijn…


Stilte is voor mij de mooiste muziek…


Wil je ook graag komen mee doen?

Je kan me maandelijks vinden bij Soulhorses in Gierle. Check de agenda voor de komende groepssessie of maak een afspraak voor een individuele sessie.