vlinderklanken@gmail.com 0486/555.334

Individuele muziektherapie

Muziektherapie

“Na de stilte komt muziek het dichtst bij het zeggen van het onzegbare.” – Aldous Huxley

Wat?

Muziektherapie is een non-verbale, ervaringsgerichte therapie. Het gaat over muziek beleven, elk op zijn manier. Via muziek kan worden gevoeld, gezongen, verteld, verklankt waar de woorden (nog) ontbreken of overstemmen. Muzikaal zijn we allemaal. We hebben een eigen stem, klank, ritme,…

Muziek bezit de kracht om met ieders eigenheid (terug) contact te maken en te ‘vertellen’ wat er binnenin leeft. Muziek in al zijn uitingen vormt de taal binnen muziektherapie. Een taal om contact te maken met wat er zich innerlijk afspeelt, te horen, voelen, te laten zijn en daarna ook verder te verkennen.
Dit kan gebeuren aan de hand van muziek beluisteren, bestaande muziek naspelen, improviseren, zingen, stem, ademhaling, liedjes schrijven, muzikale spelsituaties, etc.

Het is niet van belang dat je muzikale ervaring hebt, om effect te ervaren bij de therapie.

Voor wie?

Zowel voor jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen als ouder-kind (van 0 tot 12 jaar): Wanneer je in het dagelijkse leven het gevoel hebt dat je uit evenwicht bent geraakt en/of er problemen zijn ontstaan, kan muziektherapie ingezet worden.

Ik heb een bijzondere affiniteit met situaties waarbij contact en ontmoeting met jezelf of de ander niet (meer) vanzelfsprekend is.

In het bijzonder is muziektherapie ondersteunend bij: zich moeilijk kunnen uiten, angst, depressie, niet goed in je vel zitten, autisme, onverwerkte emoties, rouw, ontwikkelings- en gedragsproblemen, verstandelijke beperking, dementie, schokkende gebeurtenis of trauma, dieper liggende thema’s of levensvragen, …

Muziektherapie kan ook ondersteunend of verdiepend in samenwerking met andere vormen van therapie of begeleiding.

Wil je al eens kennis maken en meer zien over muziektherapie? In deze opname vertel en toon ik wat meer over muziektherapie:

Over muziektherapie – An Adriaens (Vlinderklanken) in ‘My Beautiful Life’ van Cynthia Reekmans – YouTube

Enkele andere voorbeelden van muziektherapie:

Muziektherapie bij Vlinderklanken

Je komt op verhaal met muziek als taal.

Los van enige diagnose of etiket luister ik naar je verhaal, maak ik tijd voor contact en ontmoeting en zoek ik mee naar de weg die bij je past.  We nemen een diagnose mee op in de therapiesessies als dit van belang is in je proces. Daarbij bekijken we vooral wat dit voor jou betekent en wat de impact ervan is op je leven.

Ik heb ervaring met oa. dementie, verstandelijke beperking, autisme, psychische kwetsbaarheid, psychose, burn-out, depressie, opvoedings- en ontwikkelingsvragen, trauma, eetstoornissen, gedragsproblemen …

Praktisch

  1. Intake: Tijdens een intake of kennismakingsgesprek verkennen we samen waaraan we kunnen werken in de muziektherapie. We maken praktische afspraken rond frequentie en tijdstip van de sessies. Bij de eerste kennismaking kan u iemand meebrengen. Bij kinderen zijn bij voorkeur beide ouders aanwezig bij de intake.  Meestal wordt er in het intakegesprek al wat ‘geproefd’ van muziektherapie.
  2. Duur en frequentie sessies: Dit is afhankelijk van de situatie en hoe intensief je in proces wilt gaan.  Vaak starten sessies wekelijks, en verminderen ze daarna naar 2 of 3-wekelijks.

Locatie

 

  • Tarieven
  • Intake: 55€/u
  • Individuele muziektherapie: 55€/u
  • Thematische muzieksculpturen: 90 €/sessie van 1,5u – 55€/sessie in een traject muziektherapie
  • Individuele klanktherapie: 80 €/sessie van 1,5u – 55 €/sessie in een traject muziektherapie (1u)

Terugbetaling: Muziektherapie wordt gedeeltelijk terugbetaald door het Partena ziekenfonds voor kinderen jonger dan 18 jaar. Meer info: www.partena.be
* Indien financiële problemen u hinderen om de stap naar muziektherapie te zetten, neem dan contact op zodat we samen kunnen bekijken wat mogelijk is. Onder bepaalde voorwaarden is sociaal tarief of samenwerking met OCMW/andere diensten mogelijk.

Voor meer informatie of een afspraak, vul onderstaand formulier in of neem telefonisch contact op met An Adriaens – 0486/555.334

Of boek je afspraak online.