vlinderklanken@gmail.com 0486/555.334

Vlinderklanken

Over “Effe gewoon zen” – Relaxatie via klank en stem

Er zijn uiteenlopende invalshoeken om klankrelaxatie te benaderen. De ervaring en betekenis ervan is voor ieder uniek. Hierbij geef ik enkele uitgangspunten van waaruit ik ‘Relaxatie via klank en stem’ bekijk en aanbied.

Van ‘denken en weten’ naar ‘voelen en zijn’…

Verbinding tussen lichaam en geest

We zitten veel in ons hoofd. Daar is niets mis mee. Denken en gedachten, het hoort bij de mens. Soms lijkt het of we enkel nog hoofd zijn en vergeten dat er ook een lichaam bij hoort. Als dit te lang duurt, geraken we uit evenwicht. Het hoofd wil dan (even) niet meer, wordt overspoeld en je lichaam dwingt je aandacht: door fysiek blokkeren, spierpijnen, huilbuien, woedebuien, hoofdpijnen, moeheid, veel ziek zijn, … Vaak ‘signalen’ die we al langer kregen in een mildere vorm maar waarvoor we redenen genoeg hadden om deze te negeren. Het hoeft uiteraard niet zo ver te komen en het kan ook anders… O.a. door op tijd en stond echt te luisteren naar de signalen van ons lichaam.

Bij ‘Effe gewoon zen’ gaat het over verbinding maken tussen denken, voelen en doen om op die manier steviger en evenwichtiger in het leven te staan. Het gaat ook over vertrouwen te voelen in je eigen lijf en te vertrouwen op de intelligentie hiervan. Of kort: luisteren naar jezelf!

Heel gewoon en vanzelf naar een natuurlijk evenwicht in het samenspel van denken, voelen en doen. Drie wezenlijke elementen die alle drie voldoende zorg vragen om gezond te functioneren.

De opbouw van een sessie

Afstemmen op jezelf

We starten met eenvoudige beweging en ademhaling. Dit zorgt ervoor dat je aankomt in ‘hier en nu’, dichter bij jezelf, als een eerste stap naar ontspanning en verbinding tussen lichaam en geest. Heel bewust kies ik hier voor lichte oefeningen, toegankelijk voor iedereen, vanuit wat er al is of was. Wat we in deze fase doen, is vooral ook vertragen, op een pauzeknop duwen. Dat vertragen, stilstaan en bewust worden is , volgens mij, nodig om met je binnenste effectief verbinding te kunnen maken. Voelen en bewust zijn van wat er innerlijk leeft, kan beangstigend zijn. Wat er ook komt: het biedt kansen om gerichter, steviger en bewuster bepaalde keuzes te maken. Of wat korter is dit: afstemmen op jezelf.

Klankbad

Daarna volgt er een klankbad. Hierbij lig je comfortabel en creëer ik een omgeving vol klank en trilling. Via live muziek zorg ik voor afstemming op jou en de groep. Dit gebeurt door verschillende klankinstrumenten, oa. klankschalen, gong, oceandrum, piano en de stem. De muziek is een improvisatie vanuit het ‘hier en nu’ , een verklanking van wat er op dat moment aanwezig is. Zelf hoef je niets te doen, te verwachten of te denken. Gewoon liggen en ervaren.

 

 

 

Beweging door klank

Klank is trilling. Die beweging kan gaan resoneren of trillen met andere elementen. Dit is wat er bij de relaxatie ook gebeurt in ons lichaam. Hoe je de klank en trilling ervaart, verschilt van persoon tot persoon en ook elk moment. Voor de ene is dit een heel fysieke ervaring, een ander staan meer de emotionele belevingen op de voorgrond. Tijdens en na de sessie is er ruim aandacht voor veiligheid en grenzen van ieder.

Hierbij enkele voorbeelden van ervaringen van anderen:
• Beelden van een bepaalde omgeving: berg, bos, vakantieplek, …
• Herinneringen die terugkomen
• Kleuren zien
• Fysieke ervaringen: trilling en beweging in het lichaam, massage van de hersenen
• Emoties: verdriet, eenzaamheid, boosheid, irritatie
• Niet meer denken – rust voelen
• Stilte
• …

Effe gewoon zen

Zelf word ik soms uiteindelijk helemaal stil vanbinnen, een soort stilte waar ik geen woorden voor heb en ook niet nodig heb…


Stilte is voor mij de mooiste muziek…


Wil je ook graag komen mee doen?

Check dan de agenda voor de komende groepssessie of maak een afspraak voor een individuele klankrelaxatie of groepssessie op vraag.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *